Tuesday, July 10, 2018

SUSPEN

Haish!

Mana taknya.. kakak memang agak selow dalam Maths. Dia bukan folo mumy yang gilakan nombor. Tapi dia still mau belajar.. cuma dia agak takut2 bila mumy tanya. Hahahaha takut salah lettew! Tapi bila dia kompiden.. hambik kau! Salah pun dia semangat jugak jawab. Hahahahaa!

Actually ada banyak sebab dia 'susah' Maths ni.. 1st-ly sebab dia tak 'khatam' tadika. Disebabkan melaun sékoq (eh tigé-koq) rosak masa depan anak aku. Tak payah hurailah yang tu. Mendatangkan malapetaka je mengingatinya.

2nd-ly peristiwa berkait jugaklah aku rasa pasal 'sekolah azan' dia dulu.. aku taknak hurai tapi dosa tu tanggunglah sendiri. Buat hilang mood aku je menulis ni.. *delete memory*

Sebab tulah dia nak fahamkan 1+1=2 pun ambik masa sampai setahun! Masa nak masuk std 1, dia hanya layak kelas ke 5 dari 8 kelas. Memang aku down tapi aku tarpaksa hadap 'pembawakan masa silam' tu! Tiap kali nak exam aku yang sama2 duduk atas katil (sebab dia liat duk kat meja study.. penat je beli meja ikea kak oii. Lolz) Aku as singmo (ececeh) memang duduk sama hadap semua paper dia... alhamdulillah.. she did well so far..

Dia punya pattern, mid year kelaut Hindi.. nanti final baru dia balik South China Sea gitew agagaga.. hasilnya.. dari kelas ke 5 - naik ke 4 - now ke 2! Ingat senang nak kerja pastu cari duit lebih bayar hutang si jahanam then ajar anak jadi hebat? Bukan saje bijak, sebab kalau bijak dia punya perasan bagus tu level mak2 dia memang tak reti nak ajar anak supaya bersyukur.. tapi hebat dalam pelajaran, kendiri, outdoor, mengaji dan tatasusila.

Amanda sebenarnya more to Science dan English. Bahasa is ok la kadang A kadang B. Jawi pun selalu A. Yang lain2 biasa saje.. tapi Maths memang selalu terjun laut cerita dia. Tapi untuk 2tahun lalu.. penyelamatnya memanglah English and Science dengan markah mengejut 98% and 86%! Aduhai.. memabg Tuhan je tahu betapa gembira bila dapat result macamtu. Hilang penat lelah cari duit siang malam tau kakak!

Ok itu bukan cerita dia malamni. Benda suspen tadi.. dia cakap dapat paper Maths. Mumy dah la moody pastu cuba juga senyum depan pintu pagar. Biasa lah dia depan pagar dah sergah. Hahaha!

'Mumy, saya dapat kertas pereksa ada 2.'

'Ha kertas ape kak? Maths?'

'Aah.'

'Awak dapat berapa?'

'E.'

'What??!!'

Aku terus masuk rumah, cakap kat dia cepat makan mandi pastu kita naik cek paper. Aku dah berdesing dengar result tu tapi aku diam lagi sampailah terlepas depan opah dia. Aku yang hampir jadi singa mutant ni terus bagi dia syarat 'No main malam2, no tv, no henpon eh semua no lah!'

Enti dia tanya, berapa markah sampai dapat E tu? Yes, aku terpikor gak berapa markah dia. E tu tahap tak jawab apape kak.. ibarat cikgu bagi paper kosong then awak pulang balik. Sekali dia keluarkan kertas exam.. Maths 1 (objektif) dan 2 (subjektif)..

'Eh kata E. Ni 52% ni?'

'Tak tau.. kawan kita yang cakap'

Allah! Aku tepuk dahi. Ni bukan E kakak.. ni C! Haahahahahaa semua dah pakat nak gelak tapi dia dah nak nangis sebab risau mumy nak bertukar jadi Blanka haaahahaha!! Eh kejap singa kejap Blanka. Eh aku punya suka lah! Wekkk!!

So ending atas kesaspenan tadi.. aku ajak dia cek soalan satu persatu and ajar dia balik. Kebanyakannya 'kesalahan mudah' yang maybe time exam dia terlepas pandang bila kat rumah ok saje..hahaha..

Oklah kakak, hidup mumy dah cukup saspen kak oii... janganlah add on pliss..haahahaa jom tido! Muax my laff!


Wednesday, July 4, 2018

ADAM RAYQAL

Sedap nama, secomel wajah. Sekali pandang, rasa tenang. Berkali pandang, senyum sorang. Sucinya wajah anak kecil ini walau ditatap gambar selepas ketiadaannya di dunia..

Seperti kita maklum, negara hari ini dikejutkan kisah tular seorang bayi (masih bayi kerana baru 5bulan) yang ditemui mati dan disumbat di dalam peti sejuk rumah pengasuh! Peti sejuk? Apa yang pengasuh ni fikir agaknya?

Banyak kejadian 'salahlaku' pengasuh dalam 5tahun kebelakangan ni. Kalau diperhatikan kes yang agak sensasi.. Pengasuh mengikat anak2 jagaan supaya tidur! Anak jagaan yang ramai membuatkan pengasuh tak boleh kawal sampai ikat kaki tangan dan paksa tidur adalah kesalahan besar! Kes ni memang rare tapi tak mustahil banyak berlaku. Tetapi kebanyakannya kes anak2 jagaan mati tersedak susu, kes penderaan dan mati akibat kecederaan di pusat jagaan.

Apa sebenarnya yang berlaku?

Kalau punca anak2 nakal.. adakah semua anak akan duduk diam dan tak melompat? Adakah kita dulu masa kecik tak berlari satu hall sambil menjerit dan conteng dinding? Jadi, sangat tak munasabah kalau nak salahkan anak2 dalam hal ni. Nakal tu lumrah. Kalau jahat tu, haa lainlah!

Nak salahkan penjaga tak cukup.. anak2 ramai sangat yang dijaga. Kenapa over limit? Tahu tak setiap penjaga taska/ pengasuh kena pergi kelas under JKM untuk pastikan mereka layak mengasuh? Siap ada kiraan, 1 pengasuh jaga 5 toddler @ 3 baby tak silap. Bukan suka2 seorang pengasuh jaga anak2 penuh 1rumah. Kalau nak sendiri lain kisahnya, ni anak orang..

Apa yang aku nampak?

Lately pengasuh atau pembantu rumah main hentam kromo je masuk bidang ni. Sebab apa? Duit.. ini yang paling mudah. Kalau yang niat baik ni, nak carik rezeki halal. Yang kalau yang jahat, dia sampai nak jual anak tu. Tapi apa yang aku pernah nampak depan mata ni.. yang selalu 'bermasalah' menjaga ni adalah pengasuh muda. Ada beza pengasuh di taska dan rumah. Kalau di taska, biasanya dah ada jadual dia.. so anak2 lebih teratur dengan jadual pengasuh. Hari2 buat rutin sama lama2 anak2 boleh adapt dengan keadaan tu. Memang akan ada la acara melompat, menjerit, bergaduh rebut makanan tapi itu semua benda biasa dan tak la sesusah mana nak handle.

Pengasuh di rumah.. tiada jadual, tiada rutin harian dan tiada pemantauan. Jiran aku penah kena.. dia pergi kerja. Anak dijaga budak muda. Tiba2 mak aku nampak anak2 dia main pasir kat luar rumah, pengasuh main henpon! Aduhai.. ape lagi mak aku repot la sampai dia balik mengejut buat spotcek. Lepas tu baru la pengasuh tu okay! Tapi itu yang bernasib baik ada yang nampak. Kalau tak nampak?

Aku tak pastilah kalau ada kena mengena dengan dendam ke atau penyebab lain dalam kes ni. Tapi secara kasarnya aku rasa pengasuh tu lalai sampai budak injured then tak tahu nak buat apa so pegi buat repot palsu. Mungkin dia xterfikir polis akan cek rumah kalau dia kata bayi tu dilarikan. Tapi dia lupa.. polis tu bukan baru handle 1-2 kes.. beratus kes diorang dah hadap. So boleh tahu penipu atau tak si pengadu tu.. akhirnya dia terjerat sendiri.


Tolonglah.. sebagai seorang ibu, aku rayu janganlah ambik mudah nyawa anak orang.. walaupun anak aku sorang, walaupun akan tambah (eh!) Rayuan aku tetap sama... kasihanilah anak2 tu. Kalau rasa dah limit sangat, pulangkanlah kepada parents secara baik dan bagitahu tak boleh handle. Jangan kerana duit 1k sebulan, kau bakal ke tali gantung selamanya..

Alfatihah buat anak syurga.. semoga tenang di sana..

Monday, July 2, 2018

KISAH RINGKAS MALAM INI

"Mumy, mumy dulu cantik tak?"

"Tak."

"Kenapa tak cantik? Mumy tak mekap ke?"

"Tak."

"Tapi kenapa sekarang mumy semakin cantik? Gebu2 lagi tu macam artis!"

*uhuk3*

Notakaki: Gini la jadinya bila anak ada 'kebebasan bersuara' Lulz!

Sunday, July 1, 2018

LOVEABLE

Assalamualaikum..

Lama tak mengarang. Melepaskan hobi kerana 'pembawa bencana' memang mengarut. Tapi takpe, si bencana dah tiada.. tiada.. dan tiada lagi.. insyaallah..

Tahun ni.. Amanda puasa 24hari. 5hari awal tu macam2 alasan dia bagi. Sebelum start puasa, dia dah tanya siap2.

"Mumy, puasa nanti cuti lama tak macam darjah 2 (2017)?"

"Takde."

"Ala.. macamana saya nak puasa? Nanti saya penat, haus, lapar.. kena puasa tak?"

"Kena."

"#@£&##%\¢¿" <- merungut. Hahaha! Tahun lepas (2017) bulan Ramadhan kebetulan jatuh pada hari cuti sekolah pertengahan tahun. 2weeks budak sekolah bergembira puasa atas katil jeww kat rumah.. tapi sama je tak penuh pun 2weeks tu.. lols. But this year, awal puasa kebetulan mid-year exam. Hahaha.. mendapatlah masing2. So awal puasa tu dia pergi sekolah.. puasa. Balik je.. "Mumy, tadi saya haus sangat pastu saya beli air. Tapi saya puasa sebab belum makan lagi!" "What?? #@£&##%\¢¿" <- Now Mumy pulak merungut. Sebabnya bukan sahaje nak suruh dia puasa dengan betul, tapi risau badan dia makin naik. Baju raya awal2 bulan 3 dah beli siap nak oi! Alhamdulillah.. entah apa kekuatan dia (dan kesungguhan Mumy bangun setiap hari untuk buatkan sahur) buat dia terus istiqomah. Gitew.. dia start 1st day dengan muka manis masa Mumy balik, siap cakap "Mumy, saya puasa lagi harini." Alhamdulillah.. Bagi belanja RM2 even dia taknak (biasanya RM3) saje nak spare kut2 kena beli ape2 kat sekolah kan.. So hari2 masuk tabung tapi 2weeks terakhir dia pandai dah.. beli air kotak sedap sikit pastu bawak balik untuk berbuka. Hahaha aduhai kakak.. So, as a result.. dia susut sikit.. baju longgar even masa dapat tu muat2.. gegegeee... bila raya.. dia kuat makan semperit dengan mama carie.. habis kat dia je kuih tu.. risau gak berat naik balik tapi harini nak pegi taekwondo.. "Mumy, kenapa saya tak boleh ikat tali pinggang ni?" Mumy pun ikatkan.. "Ok dah." "Tapi.. longgar!" Hahahahaaa... uiii baguslah kakak... hahahaha semoga awak terus susut dapat berat ideal dan membesar dengan jelita seperti Mumy. Lols.